Áron és Tóbiás

Miért veszélyeztetettek a droghasználók?

Á

A többek között intravénás drogokat is használó fiú bódult állapotban kapta el a vírust. A droghasználók épp a drog hatására jelentkező bódultságban lehetnek különösen veszélyeztetettek a HIV-vírus kapcsán.

Áron már az első alkalommal furcsának tűnt Sándornak. Kicsit tétova volt, bizonytalan, nem túl összeszedett. A tűcsereprogramra érkezett, droghasználó volt. Kért steril tűt, fertőtlenítőszert és vénavédő krémet. Ám ha már ott járt, Sándor bátorította a fiatal fiút, hogy készíttessen egy gyorstesztet HIV-re, szifiliszre és Hepatitis C-re. A három teszt közül a HIV pozitív eredményt mutatott.

Mivel a gyorstesztek nagyon érzékenyek, mutathatnak fals-pozitív eredményt. Ezért is szükséges az első reaktív teszt után egy akkreditált laboratóriumi vizsgálat, illetve meg kell tudni, hogy egyáltalán volt-e esély a megfertőződésre.

Áronnál volt. Öt-hat hónappal a szűrés előtt volt egy partnere, akit rizikósnak talált. Nem tetszett neki a fiú életmódja, és nem is hallott róla jókat. Félt, hogy tőle kapta el.

Sándor a rossz hír közlése után meg szokta kérdezni, hogy a páciens ismer-e bárkit, akivel megbeszélheti helyzetét. Nagyon fontos, hogy a pozitív teszteredményt követő időszakban valaki ott legyen lelki támaszként a páciens mellett, és el tudja kísérni a további, terápiát megelőző vizsgálatokra. Ha nincs, természetesen ezt is megoldják. Sándor rendszeren elkíséri a frissen kiszűrteket különböző vizsgálatokra, hogy legyen, aki támogatja őket.

Áron a családjában csak nővérére számíthatott. Illetve barátjára, Tóbiásra, akivel együtt is élnek. Miután kiderült, hogy Áronnak párja is van, a következő lépés egyértelmű volt: Tóbiást is el kell hoznia egy vizsgálatra. Ha valaki párkapcsolatban él, és úgy derül ki róla, hogy HIV+, fel kell hívni a figyelmét a biztonságos szex fontosságára. Ám mivel Áron és Tóbiás intravénás drogfogyasztók, nekik figyelniük kellett a tű sterilségérére és kerülniük kellett a közös tűhasználatot is.

Míg Tóbiás eredményei negatívak lettek, Áron laboreredményei megerősítették, hogy a fiú HIV+.  Biztosra vehető volt, hogy a fertőzés azzal a bizonyos fiúval folytatott aktus során történt, akire Áron gyanakodott. Akkor mindketten drogos befolyásoltság alatt álltak.

Ez fontos tényező. Az intravénás droghasználók egyrészt azért tartoznak a veszélyeztetett csoportok közé, mert a drog által előidézett bódult állapot miatt sok esetben nem védekeznek. Ennél fontosabb, hogy azért is, mert a közös tűhasználat és a tűre kerülő vér miatt megfertőzhetik egymást HIV-vírussal.

A HIV egy rendkívül érzékeny vírus. Ellentétben a Hepatitis C-vel. Ezért is van sok Hepatitis C fertőzött az intravénás droghasználók körében.

Áronban leginkább Tóbiás miatt okozott lelki törést a hír – annyira féltette párját, hogy a terápia megkezdéséig inkább fel is hagyott a szexuális élettel. A drogokkal viszont nem – hiszen ismét menekülést nyújtottak számára abban a nehéz időszakban, mikor fel kellett dolgoznia, hogy az élete megváltozott.

Ám volt még egy tényező: egy harmadik személy, akivel színesíteni szokták a szexuális együttléteket. Ő is drogfogyasztó, olykor együtt fogyasztanak különböző dizájnerdrogokat, ekkor kerül sor a szexre is. A kapcsolat nem szakadt meg, mióta Tóbiás tisztában volt státuszával, de a harmadik fiút is folyamatosan küldik szűrésre. Eddig minden teszt negatív lett.

Tóbiásék azóta is állandó vendégek a rendelőben – leadják a régi tűket, kapnak újakat és mellé egy csomag óvszert is. Tóbiás szűrésre is jár. Ilyenkor sokat mesél Sándornak kapcsolatukról. Békében élnek. Dolgoznak, rendezettek, fenntartják albérletüket. De még mindig drogoznak.

A történetnek ezért még messze nincs vége. Bár Áron szedi a gyógyszereket, mindez nem elég. Most, hogy Áronnak oda kell figyelnie immunrendszerére, különösen fontossá vált, hogy letegye a szert.

 

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések