Béla

Pernek nincs sok értelme

B

Bélát, sokakkal együtt, direkt fertőzte meg partnere. Az eset bármilyen borzasztó, sajnos abszolút nem egyedi. Egy pernek pedig nincs sok értelme.

Béla nem egyedül jött a rendelésre, elkísérte a nővére. Már tudta, hogy HIV+, az érdekelte, hogy jár-e neki a TB által biztosított terápiás gyógyszer, ha külföldön dolgozik. És nem tudta azt sem, egyáltalán hogyan kell elkezdnie a kezelést. Bélát direkt fertőzte meg partnere. Sokakkal egyetemben.

Azt, hogy becsapták és direkt fertőzték meg, Béla már azon az éjszakán is sejtette, mikor elkaphatta a vírust. Ő maga ragaszkodott az óvszer használatához. Majd egy olyan pozícióba keveredtek, ahol már nem láthatta, hogy az óvszer a helyén van-e. Nem volt a helyén. Ezt pedig Béla már csak akkor realizálta, mikor késő volt, és a férfi elélvezett.

Ideges lett. Míg partnere elment tusolni, titokban belenézett a beszélgetéseibe, melyekben a férfit több előző partner is arról kérdezgette, hogy miért nem használt gumit szex közben, és hogy tisztában van-e HIV-státuszával.

Ezután ment el tesztre, melynek eredménye pozitív lett. Béla újra megkereste a férfit, mint ahogy mások is tették, és megpróbálta megtudni, hogy fertőzött-e. Kerülte a választ. Mikor szembesítette a tényekkel és felelősségre vonta, hogy miért nem jár terápiára, amivel elkerülhetné azt, hogy másokat megfertőzzön, a férfi elutasítóvá vált. Hallani sem akart róla.

De miért tesz valaki ilyet? Miért nem szed gyógyszert, ha azzal teljes életet élhet, és elkerülheti, hogy másokat megfertőzzön? Sándor szerint nem egyedi esetről van szó. A háttérben általában egy morbid pszichológiai elégtétel áll: ha én elkaptam, kapd el te is. Mindig van erre példa.

Ez a magatartás Magyarországon törvénysértő. Ha valaki tisztában van azzal, hogy fertőző beteg és veszélyt jelent partnerére, kötelezettsége, hogy mindezt közölje vele. Ha valaki elkap egy fertőzést a partnerétől, aki tisztában volt a kockázattal, hogy megfertőzheti a másikat, eljárást indíthat, és a partnert el is ítélhetik. De ha az illető anonim szűrésen tudta meg, hogy HIV+, nagyjából lehetetlen bebizonyítani, hogy valóban tisztában volt státuszával a szex előtt. Ráadásul a HIV-vírus minden esetben mutálódik, mikor átkerül egyik emberről a másikra, így laboratóriumilag sem lehet bizonyítani, hogy honnan származik.

Béla végül megkapta a kezelést, Sándor a terápia előtti minden vizsgálatra elkísérte. Mivel bejelentett állása van külföldön, az ottani TB is támogatja gyógyszereit, a kezelés nagyjából ingyenes számára, csak úgy, mint Magyarországon lenne. A gyógyszereknek köszönhetően vírusszáma 0, nem fertőz, nem mutatható ki véréből a HIV, és a vírus nincs hatással immunrendszerére sem.

Partneréről nem tudunk semmit. Félő, hogy máig szabadon fertőz meg másokat.

Ma Magyarországon államilag ingyen jár a gyógyszeres ellátás. A gyógyszerek árának 100%-át támogatja a TB, de dobozdíjat kell fizetni, ami csomagonként 300 Ft. Egy doboz egy havi adagnak felel meg és 2-3 típusú gyógyszerről beszélünk. Támogatás nélkül az egyik készítmény 130.000 forint, másik 70.000 forint lenne, vagyis az ellátás 300 000-500 000 forintba kerülne minden hónapban. Az emberek többsége ezt nem tudná anyagilag vállalni Magyarországon, és minden bizonnyal más országokban sem. Ez alapvetően államügyi koncepció. Mindenki közös célja, hogy a betegség ne terjedjen tovább, ezért fontos a védelem finanszírozása.

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések