Csanád és Zoltán

HIV a párkapcsolatban

C

Csanád 25 éves, fiatal férfi, gyorstesztre érkezett a Karolina úti rendelőbe Sándorékhoz. A gyorsteszt pozitív eredményt mutatott. A következő lépés nemcsak a laborvizsgálat volt, hanem Csanádnak el kellett hoznia egy szűrésre barátját, Zoltánt is.

Bár ilyenkor a biztos eredményhez és a pozitív HIV-státusz megállapításához szükséges egy intravénás vérvétel és egy laborvizsgálat, ettől függetlenül már a gyorsteszt pozitív eredménye után fontos, hogy a páciens elvégeztessen egy HIV-tesztet azokkal, akikkel a közelmúltban szexuális kapcsolatot folytatott. Esetükben érdemes a tesztet megismételni a pácienssel folytatott aktus után 28 nappal – vagyis az ablakperiódus után –, mikor már biztos eredménnyel végezhető el a teszt. Párok esetében érdemes ekkor egy konzultációt is tartani arról, hogy miképp kerülhető el a HIV-vírus átadása.

Csanád hét éve élt boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban. Tudta, hogy a HIV-vírust nem a barátjától kapta el, biztos volt a hűségében. Kettejük közül ő volt az, aki kitekintett a kapcsolatból – védekezés nélkül. Ezzel pedig megvolt az esélye annak, megfertőzte Zoltánt. Már másnap megjelentek a rendelőben. Zoltán első gyorstesztjének eredménye negatív volt, szerencsére pedig a későbbi, ablakperiódus utáni teszt sem volt reaktív.

Csanád másfél éve lépett félre, vagyis már másfél éve volt HIV-pozitív. Ennyi idő alatt a HIV még nem mutat tüneteket, így fogalma sem volt róla, hogy baj van. Mindez azt is jelenti, hogy másfél év alatt könnyen megfertőzhette volna partnerét is.

A HIV-betegségnek öt stádiuma van. Az első stádium a fertőzés utáni. Ekkor a tünetek gyakran két héttel a megfertőződés után jelentkeznek – ezek lehetnek hányinger, influenzás tünetek, végtag fájdalom, a nyirokcsomók begyulladása, ekcémák vagy kiütések –, ám utána több év múlva kezd el annyira legyengülni az immunrendszer, ami már komolyabb tünetekkel és betegségekkel jár. A HIV utolsó, ötödik stádiuma az AIDS, ami kezelés nélkül súlyos megbetegedéshez, végül pedig halálhoz vezet. Ma a megfelelő gyógyszeres kezeléssel az AIDS-stádium is teljesen visszafordítható a tünetmentes, nem fertőző állapotba.

Csanád és párja végül együttmaradtak, kapcsolatukat nem rázta meg annyira a félrelépés és a fiú stádiuma, hogy szakítsanak. A HIV nincs hatással életükre, a gyógyszeres terápia betartásának hála Csanád nem tudja átadni a vírust Zoltánnak – igaz, ha Zoltán immunrendszere valamilyen betegség vagy tényező miatt valamiért átmenetileg legyengül, ajánlott a védekezés szex közben.

A tanulság igencsak fontos Csanád esetében. Bár a fiú nem fertőzte meg barátját, másfél év alatt ez könnyen megtörténhetett volna. A HIV a megfertőzés után nem mutat egyértelmű tüneteket – éppen ezért ha valaki védekezés nélkül folytat valakivel szexuális aktust, fontos a HIV-szűrés elvégzése 28 nappal az aktus után.

Mindenki védelme miatt.

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések