Endre, Gergő és Kristóf

Egy komplett kapcsolat

E

A középkorú pár harmadik félként beengedett egy fiatal fiút kapcsolatába, akiről aztán kiderült, hogy HIV+. Mindkettőjüknél volt esély arra, hogy megfertőződtek, ám egyikőjük még kaphatott kezelést, hogy a vírust megállítsák. De gyorsan kellett cselekedni.

Endre a harmincas évei végén jár, komoly férfi, jó pozícióval. Kristóf kicsit fiatalabb, más területen dolgozik, de ő is sikeres szakmájában. Egy párt alkotnak, kapcsolatukban pedig harmadik félként néha felbukkan Gergő, a fiatal, nemrég érettségizett fiú.

Ahogy ez sokszor lenni szokott, a fiatal Gergő nem tudta kordában tartani érzelmeit: beleszeretett Endrébe, akinek persze esze ágában sem volt a fiatal fiú miatt elhagyni stabil kapcsolatát. De veszni sem hagyta a srácot, rengeteg időt töltött vele, így oldva a feszültséget. Hármasban szerveztek nyaralásokat és programokat, de a szex már nem csak ebben a felállásban működött. Gergő külön-külön is lefeküdt Endrével és Kristóffal. Vagyis konyhanyelven szólva: mindenki csinálta mindenkivel.

Míg Endre és Kristóf élvezte a helyzetet, Gergő még nem tudta éretten kezelni a finoman szólva komplex kapcsolatot. Egy gyors fellángolás alkalmával regisztrált egy párkeresőre, ahol talált is valakit. Szex közben nem használtak óvszert. Egy hónappal később elment szűrésre Sándorhoz, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálathoz. A gyorsteszt pozitív eredményt mutatott. Ezek után Endre és Kristóf esetében is fontos volt elvégezni a vizsgálatot. Bár mindkettőjüknél fennállt a fertőzés veszélye, Endrénél magasabb volt a rizikófaktor, mert ő a szexuális kapcsolat során passzív, vagyis befogadó szerepbe is került.

Míg a vaginális aktus során a HIV-fertőződés veszélye 0,1% körül van, ez az arány anális közösülés esetén már 10%. Ám ezen belül is vannak fokozatok – a befogadó, passzív fél mindig nagyobb veszélynek van kitéve. A közösülés során ugyanis a passzív fél végbelének nyálkahártyáján könnyen eshet sérülés, ráadásul a keletkezett sebbe könnyen kerülhet előváladék vagy ondó, mely óriási mértékben tartalmazhat vírusokat. Persze ettől függetlenül az aktív fél is veszélyeztetett. A végbél nyálkahártyájának nyákja is hordozhat vírusokat, illetve az itt keletkező sebekből származó vérrel is érintkezhet a pénisz. Ám a fertőzéshez itt szükséges az a tényező, hogy a péniszen is legyen friss sérülés.

De volt még egy fontos tényező: a kérdés, hogy Endre és Kristóf mikor szexeltek utoljára óvszer nélkül Gergővel. A teszt elvégzésekor Endre esetében az utolsó aktus óta 6-7 nap telt el, így neki már meg kellett várnia a 28 napot a vizsgálat elvégzéséig, a fertőzés lehetősége már nem volt visszafordítható. Ugyanez az idő Kristóf esetében kevesebb volt, mint 72 óra. Így nála még meg lehetett állítani az esetleges fertőzést. Kristóf azonnal autóba szállt, és még sem állt egy bécsi AIDS-klinikáig, ahol kétfajta antivirális HIV-ellenszert kapott.

Az antivirális szer megakadályozza, hogy a szervezetben megmaradjon a HIV-vírus, hatását viszont csak akkor tudja kifejteni, ha annak még nem sikerült csatlakoznia a megfelelő sejtekhez – ez nagyjából 72 órával azután történik meg, hogy a vírus bekerült a szervezetbe. Ezért a szer szedését a fertőzést előidéző aktus utáni 3 napon belül el kell kezdeni, és 30 napon keresztül folytatni. Évekkel ezelőtt a kezelés megkezdéséért Bécsbe kellett menni, napjainkban Budapesten is elérhető, az Országos Egészségügyi Pénztár támogatásával. A kezelés elindításához azonban a partnernek igazolnia kell HIV+ státuszát, ami könnyen lehet nehezítő körülmény, főként, hogy a HIV-státusz vagy a vírusszám, melyet az ország néhány HIV-centrumában tartanak nyilván, érzékeny adatnak minősül, vagyis nem kiadható. Még akkor sem, ha egy másik ember egészsége a tét.

 

Persze vannak esetek, mikor az információkat, ha pult alól is, de kiadják, hogy sürgősen elkezdődhessen a kezelés. Arra is volt példa, hogy valaki olyan agresszíven követelte a gyógyszert a patikában, hogy végül vény nélkül is kiadták neki – 170 000 forintért.

Kristóf tesztje negatív lett a 28 nap letelte után, illetve a három hónap múlva megismételt kontrollteszt esetében is.  Endre viszont elkapta a vírust, a kezelést azonnal el is kezdte. A három férfi ezek után is együtt maradt.

 

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések