Erik és Miklós

A HIV és a Hepatitis

E

Ez a történet nem Erikről fog szólni – sokkal inkább Erik párjról, Miklósról.

Erik jól informáltan érkezett a rendelőbe. Korábban járt már egy bőrklinikán, ahol a szifilisz-szűrésen már át is esett, negatív eredményekkel, Sándoréknál pedig a hepatitisz-státuszát akarta leellenőrizni. A vizsgálatokra azért volt szükség, mivel partnerének, Miklósnak – akivel már négy éve együtt vannak – nem voltak rendben a májfunkciós értékei.

A hepatitisz-teszt negatív lett. Erik megkönnyebbült, ekkor kezdett el mesélni helyzetéről. Miklós régóta HIV-pozitív, több éve gyógyszeres kezelés alatt áll, ám nemrég kiderült róla, hogy hepatitisszel is küzd, amivel viszont egyelőre nem tudnak mit kezdeni az orvosok, mivel nem tudják, hogy a betegség pontosan melyik fajtájával állnak szemben. Fontos tény volt, hogy Erik nem droghasználó, de Miklós korábban élt intravénás drogokkal.

A hepatitisz alfajai között óriási a különbség, többek között azt is tekintve, hogy miként és milyen közösségekben terjednek. Így viszont könnyen ki lehet azt is következtetni, hogy a vírus melyik fajtájával állunk szemben.

A HIV-fertőzöttek a HIV mellett általában a vérrel terjedő Hepatitis B-t kapják el, ám ha a páciens be van oltva a vírus ellen, akkor az minden bizonnyal nem okoz májfunkciós problémákat, emellett a Hepatitis B viszonylag ritkán van jelen Magyarországon.

 

Az intravénás droghasználók esetében a Hepatitis C vírus fordul elő a leggyakrabban, emellett a Hepatitis C is gyakran jár kéz a kézben a HIV-vírussal. Érdekesség, hogy bár a Hepatitis C-t nem STD-ként, vagyis nemi úton terjedő betegségként kezelik, hiszen leginkább vérrel terjed – például közös tűhasználattal –, ám az MSM és homoszexuális férfiak általában szexuális úton adják át egymásnak a fertőzést. A Hepatitis C veszélyes lehet azok esetében is, akik orron keresztül fogyasztanak különböző narkotimokat, mivel a közös szipkahasználattal az orrnyálkahártya apró sebein keresztül is könnyen bekerülhet a vírus a szervezetbe.

Vagyis a körülmények alapján erős volt a gyanú arra, hogy Erik párja esetében Hepatitis C-vel állnak szemben. A jó hír az, hogy a Hepatitis C kezelhető mind szenvedélybetegek esetében, mint pedig HIV-pozitív státuszú emberek esetében. Ám a kezelést ebben az esetben mindenképpen fontos megvitatni azzal is, aki a HIV-vírussal kapcsolatos terápiát vezeti.

Így Erik párjának nem volt más dolga, mint felkeresni a HIV-fertőzését kezelő orvosát és megmutatni neki májfunkcióval kapcsolatos laboreredményeit, majd konzultálni kezelőorvosával, hogy elkezdődhessen a hepatitisz kezelése is.

Erik nem kapott el semmit párjától.

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések