FAQ

Figyelem! Ha kérdésed maradt, írd meg az info@hivstory.hu címre, ahol néhány napon belül válaszolunk és a kérdéslistát is bővítjük. Ne feledd: nincs hülye kérdés, csak fel nem tett. Kérdezz bátran!

HIV és AIDS - mi a különbség?

A HIV, vagyis a Human Immunodeficieny Virus (magyarul: emberi immunhiány-előidéző vírus) mint neve is mutatja egy vírus, mely az immunrendszer támadja meg.

Az AIDS, vagyis az Acquired Immune Deficiency Syndrome (magyarul: szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV fertőzés ötödik, utolsó stádiuma, mely bár napjainkban már visszafordítható, korábban biztosan halálhoz vezetett.

Amit a legfontosabb tudni, hogy a HIV nem egyenlő az AIDS-cel – a HIV előidézi az AIDS-t. Ám ha valaki HIV+, vagyis HIV-fertőzött, és megfelelően szedi a terápia gyógyszereit, nem jut el az AIDS stádiumig, mely évtizedekkel ezelőtt elkerülhetetlen volt.

Vannak tünetei a HIV-fertőzésnek?

Nem minden esetben, de a HIV-fertőzésnek lehetnek tünetei. Egyes esetekben a fertőzést követő 2-4 hét után az influenza és gyomorrontás tünetei jelezhetnek, láz, fáradtság, duzzadt nyirokcsomók, hányás, hasmenés, afták. Ezek viszont néhány nap alatt elmúlnak. Ezek után évekig tünetmentes lesz a páciens.

Elkapható-e a HIV orális szex által?

A HIV vírus elkapható orális szexszel, ám ekkor nagyságrendekkel kevesebb a kockázat, mint anális szex esetén. A HIV orális szex során akkor kapható el, ha a másik fél HIV+, és a fogadó alany szájában pedig friss seb van, melyen keresztül bejuthat a vírus a véráramlatba. Veszélyt jelenthet az is, ha fogadóként a partner nemiszervén van friss, vérző seb, és a befogadó fél HIV+ státuszú.

A szájban található apró, harapásból származó sebek nem jelentenek veszélyt, amennyiben több órája alakultak ki – legalábbis eddig nincs rá bizonyíték, hogy ezeken keresztül kapta volna el valaki a vírust. Ettől függetlenül nem ajánlott orális szexet alkalmazni fogmosás után 1 órával, a szájban keletkező mikrosérülések miatt.

Elkapható-e a HIV anális szex által?

A HIV vírus magas kockázattal kapható el anális szex által, főként a befogadó, vagyis passzív félnél. A passzív félnél ugyanis aktus közben is keletkezhetnek apró sebek a végbélben, így amennyiben az aktív fél HIV+, ezeken a sérüléseken keresztül a vírus bejuthat a szervezetbe.

Amennyiben az aktív fél péniszén található friss sebesülés, ő is nagyobb veszélynek van kitéve, ha a passzív fél HIV+.

Fontos, hogy a HIV-vírus az előváladékban is megtalálható, így fertőzés nem csak elélvezés közben vagy után következhet be. A fertőzés kockázata minden esetben minimalizálható óvszer használatával.

Elkapható-e a HIV vaginális szex által?

A HIV vírus könnyen kapható el vaginális szex által, de ebben az esetben leginkább a nők a veszélyeztetettek, hiszen az aktus közben belülről is könnyen okozhat a férfi olyan sérülést, melyen keresztül a vírus bejuthat a szervezetbe, amennyiben persze a férfi partner HIV+.

Ám amennyiben a péniszen található friss sebesülés, és a női partner HIV-fertőzött, a férfi partner is veszélynek van kitéve.

Fontos, hogy a HIV-vírus az előváladékban is megtalálható, így fertőzés nem csak elélvezés közben vagy után következhet be. A fertőzés kockázata minden esetben minimalizálható óvszer használatával.

Elkapható-e a HIV hétköznapi tárgyak, ajtókilincs, wc-deszka, borotva vagy fogkefe által?

Nem. A HIV gyenge szerkezetű, érzékeny vírus, ami azt jelenti, hogy szabad levegőn hamar és könnyen elpusztul.

Emellett a fertőzéshez szükséges egy friss seb, melyen keresztül a vírus bekerülhet a véráramba. Ám ez akkor sem történhet meg, ha a megérintett tárgyon nem friss vér található, hiszen mint leírtuk, a vírus hamar elpusztul, ha kikerül a szervezetből.  

Mi az ablakperiódus?

Az ablakperiódus az az időszak, mely után megjelennek a szervezetben a HIV-antitestek, és mely után detektálható a vírus a szervezetben.

Vagyis az ablakperiódus letelte után állapítható meg valakiről, hogy HIV+ vagy nem. Az ablakperiódus tesztenként változhat.

A Karolina Rendelőben használt gyorstesztnél az például ablakperiódus 28 nap. Vagyis ha fertőzés gyanúja áll fenn, az aktus után 28 napot kell várnunk a teszttel.

Fontos tudni, hogy a fertőzés utáni 72 órában a HIV-fertőzés visszafordítható. Erről további információ a PeP-pel és PrEP-pel foglalkozó kérdéseknél találhatsz, illetve ennél a történetnél!

Milyen fajta HIV-tesztek léteznek?

Számos HIV-teszt érhető már el napjainkban. A bőrgyógyászatokon és állami rendelőkben vénás vérvétellel történik a teszt, majd a mintát laboratóriumban vizsgálják meg. Ezek ingyenesek, az eredményre 1-2 hetet kell várni, ám egyes szűrőállomásokon plusz díj fejében 1 napon vagy 1 órán belül is elvégzik a laboratóriumi vizsgálatokat. Pozitív eredményű teszt esetén a megerősítő labortesztet is vénából vett vérből végzik el.

Igen elterjedtek a gyorstesztek, melyek külön laboratóriumi vizsgálat nélkül képesek eredményt biztosítani. Ezeknél elég lehet néhány csepp vérre az ujjbegyből vagy egy másik fajta tesztnél nyál (szájüregi) mintára. Az ablakperiódus vérből végzett teszteknél 28 nap, szájüregi mintából végzett teszt esetén 3 hónap. Ezeket használják a AATSZ rendelőjében is.

Emellett vannak rövidebb ablakperiódusú, ugyancsak vér- vagy nyálmintával működő tesztek, ám ezek nem biztosítanak 100%-os eredményt.

Egy országokban már elérhetők otthon elvégezhető, patikákban megvásárolható gyorstesztek is, ám ezek Magyarországon egyelőre nincsenek hivatalosan forgalomban.

Minden fajta szűrés esetén szükséges megvárni a megszabott ablakperiódus leteltét. E nélkül az eredmény nem lesz biztos.

Mikor lesz AIDS-es a HIV+ személy?

A HIV-fertőzésnek 5 különböző stádiumát különböztetjük meg, ebből az utolsó stádium az AIDS, mely a fertőződés követő több évtized után alakul ki. Ezt már számos betegség és az immunrendszer teljes leépülése kíséri. Ma már megfelelő terápiával ez az állapot is visszafordítható a nem fertőző, nem detektálható vírusszámú stádiumra, mikor is bár a páciens fertőzött, de életére és egészségére nincs hatással a HIV-vírus.

Mit jelent, ha pozitív a teszt?

Ha egy HIV-teszt pozitív, az esetek nagy többségében azt jelenti, hogy a páciens megfertőződött a HIV-vírussal, vagyis HIV+ státuszú és speciális terápiára szorul, hogy a vírusfertőzés ne legyen hatással életére és ne fertőzhessen meg másokat.

Ám egy teszt lehet álpozitív is, melyet például a herpesz-vírusok okozhatnak. Ekkor a teszt rosszul jelez és a páciens valójában nem fertőzött. Ezért szoktak pozitív teszt esetén megerősítő, laboratóriumi tesztet is végezni.

Láthatjuk, hogy pozitív eredmény után minden esetben szükséges egy újabb, megerősítő vizsgálat. Ám negatív teszt esetén, amennyiben az a kijelölt ablakperiódus után történik, nincs szükség újabb ellenőrző tesztre.

Hogyan történik a HIV-fertőzés terápiája és miből áll?

A HIV-terápia általában három gyógyszer kombinációjának együttes alkalmazásából áll. A kombináció rendszeres szedésével fenntartható a jó fizikai állapot, a jó közérzet. A terápia elsődleges célja az immunrendszer egészséges szintjének biztosítása olyan gyógyszerekkel, amelyek segítenek a HIV kimutathatósági szint alatt, vagy a lehető legalacsonyabb szinten tartásában, segítenek kivédeni a rezisztencia kialakulását, valamint jól tolerálhatók és könnyen alkalmazhatók.

A HIV-ellenes kezelés során, különböző időpontokban eltérő mennyiségű tabletta szedésére lehet szükség.  A beszedett tabletták száma jelenti az úgynevezett ’gyógyszerterhelést’. Nagymennyiségű gyógyszer napi többszöri bevétele ronthatja az életminőséget, ezért lehetőleg törekedni kell a lehetséges legkevesebb mennyiségű szer alkalmazására – az orvosi előírásnak megfelelően.

Jelenleg már rendelkezésünkre állnak naponta egyszer, akár egyetlen kombinált tablettában  alkalmazható antiretoviralis gyógyszerek is, így számos esetben ezeket alkalmazzuk. A gyógyszer megválasztásakor figyelembe kell venni az esetleges étrendi, folyadékbeviteli megszorításokat is.

Célszerű a déli gyógyszerbevétel kerülése, hiszen ezt a legkönnyebb a munkahelyen vagy a napi aktivitás közben elfelejteni.

A kezelés kiegészítéseként tápláló, vitamin- és rostdús, kiegyensúlyozott diéta ajánlott, fontos a sok mozgás, a káros szokások kerülése, a stressz csökkentése, és depresszió esetén a  tünetek mielőbbi megszüntetése és a dohányzás abbahagyása (a HIV-fertőzés fokozza a tüdőrák rizikóját).

Forrás: http://www.hivinfo.hu/cikk/ilyen-az-elet-ma-hiv-vel

Mi a PeP?

A PeP (post exposure porphylaxis) egy speciális gyógyszer, mely meg tudja akadályozni a HIV-fertőzés kialakulását azután, hogy a vírus a szervezetbe került. A PeP a kockázatot jelentő aktus utáni 72 órában tudja kifejteni hatását, de szedését a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Egyes tanulmányok a 4 órán belül megkezdett profilaxist tartják a leghatékonyabbnak. Vagyis felfogható egyfajta esemény utáni tablettaként.

Magyarországon is elérhető, orvosi vény szükséges hozzá.

Mi a PrEP?

A PrEP (pre exposure prophylaxis) egy speciális gyógyszer, melynek folyamatos szedésével elkerülhető a HIV-fertőzés kialakulása, abban az esetben is, ha a vírus a szervezetbe kerül.

Magyarországon is elérhető, ám államilag nem támogatott, így ára igencsak magas.

Fontos kiemelni, hogy a PrEP szedésével csak a HIV-fertőzés ellen biztosítjuk magunkat. További nemi betegségek ellen nem nyújt védelmet, így az óvszer használatának elhagyása nem ajánlott.

Lefeküdhetek-e egy HIV+ személlyel?

Természetesen nyugodtan lehet szexuális kapcsolatot létesíteni egy HIV+ személlyel. Amennyiben a páciens terápia alatt áll és vírusszáma nem detektálható, abban az esetben nem jelent rá veszélyt, hiszen a személy – míg betartja a szigorú terápiát – nem fertőző. HIV+ személlyel, aki nem áll terápia alatt, csak és kizárólag védekezéssel lehet bármilyen szexuális kapcsolatot létesíteni.

Ha HIV+ vagyok, lefeküdhetek-e védekezés nélkül egy másik HIV+ személlyel?

Amennyiben mindkét HIV+ személy betartja a terápiát, óvszer használata nélkül is létesíthetnek egymással szexuális kapcsolatot.

Ám amennyiben valamelyik személy nem tartja be a terápiát, fontos a védekezés. A „már egyszer elkaptam” elv nem helyes, ugyanis a két fél a HIV más alfajaival fertőzheti meg egymást.

Mire figyeljek utazás során, ha HIV+ vagyok?

A terápiát betartó HIV+ személynek csak és kizárólag arra kell figyelnie utazás során, hogy biztosan nála legyenek a gyógyszerei, így a terápia ne szakadjon meg. A terápia gyógyszerei vénykötelesek, így pótlásuk nem minden esetben lehetséges. Érdemes figyelni az időeltolódásra, mert fontos tartani a 24 órás ciklusokat, amely más időzónába eső országok esetén eltér a megszokott szedési időponttól.

El kell-e mondanom az orvosomnak a HIV-státuszomat?

Az egészségügyi komplikációk, vagy egyéb egészségügyi probléma orvosi ellátása a háziorvosod, vagy más egészségügyi szakemberek bevonásával történik. Magyarországon a nem HIV-hez kötődő ellátást a háziorvosok, vagy egyéb egészségügyi szolgáltatók biztosítanak, amelyekben a HIV kezelőorvosodtól nagyobb tapasztalattal rendelkezhetnek. Ha a gyógyszertárban, ahol a háziorvosod által felírt gyógyszert kiváltod, nem akarsz a HIV-gyógyszeredről beszélni, kérdezd meg a HIV kezelőorvosodat, vagy a nővéreket az esetleges gyógyszer-kölcsönhatásokról.

Alapvetően azt tanácsoljuk, hogy természetesen, miért ne mondanád el? Ez egy állapot és minden egészségügyi dolgozó a képzése során meg kell, hogy kapja a szükséges információt arról, hogy mi a teendő HIV-vel élő páciens esetében. Ha pedig attól félsz, hogy esetleges elutasításban lenne részed, ne aggódj, ilyet nem tehetnek, de mindenhol egyedi esetek vannak. Betegjogok érvényesítésében kérhetsz segítséget. Mindannyian arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben ismerkedjenek meg a HIV-vel élőkkel való bánásmódról. Mindemellett lehetőség van rendelkezni az egészségügyi adatok megosztásáról, azok más egészségügyi szolgáltató által történő láthatóságáról. Ebben is segítünk.

El kell-e mondanom a partneremnek a HIV-státuszomat?

A HIV-vel élő emberek a HIV-pozitív státuszukat belátásuk szerint oszthatják meg szexuális partnereikkel. Az elutasítástól való félelem mindenkiben megvan. A kezelt és jól követett pozitívoktól kevésbé kell félni azoknak, akik HIV negatívok. Azért kell óvszert használni, hogy az egyéb szexuális úton terjedő fertőzésektől óvják meg magukat. A Karolina Rendelőben végeznek olyan tanácsadást is, amikor hármasban a partnerekkel közösen megbeszélhetik az érintettek a felmerülő kockázatokat, segítenek eloszlatni a tévhiteket, amely útjába áll egy egyébként gyümölcsöző kapcsolatnak.

További információ itt és itt!

Mennyire kell más életmódot folytatnom, ha HIV+ vagyok?

Ha egy HIV+ személy betartja a terápiát, alapvetően a HIV semmilyen hatással nem lesz életmódjára vagy életvitelére. Nem gyengíti immunrendszerét és attól sem kell tartani, hogy másokat megfertőz, hiszen a terápia alatt nem fertőző.

A HIV-pácienseknél ettől függetlenül alapvető ajánlás, hogy erősítsék immunrendszerüket rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással, a túlzott alkoholfogyasztás kerülésével, valamint a dohányzás és droghasználat teljes kerülésével. Ám ezek az ajánlások ugyanúgy igazak minden HIV- személyre is.

A kezelés kiegészítéseként tápláló, vitamin- és rostdús, kiegyensúlyozott diéta ajánlott, fontos a sok mozgás, a káros szokások kerülése, a stressz csökkentése, és depresszió esetén a tünetek mielőbbi megszüntetése és a dohányzás abbahagyása (a HIV-fertőzés fokozza a tüdőrák rizikóját).

Bele lehet-e halni a HIV-fertőzésbe?

Amennyiben egy HIV+ személy nem vesz igénybe terápiás kezelést vagy nem tartja be annak szabályait, egy idő után szervezetében kialakulnak a HIV különböző stádiumai, melynél az ötödik, az AIDS már halálos kimenetelű.

Ám a terápia betartásával a HIV nincs hatással a HIV+ személy életére és élethosszára, és nem is tud megfertőzni másokat.

Hova mehetek HIV-szűrésre?

Nézd meg felsorolásunkat a Magyarországon elérhető szűrőállomásokról itt!

Mi történik a szűrésen?

A szűrésen vénás vérvétellel, vagy ujjbegyen ejtett szúrással, vagy nyálminta vételével történik a szűrés, illetve rövid elbeszélgetés is lezajlik a fertőzés veszélyéről és a páciens szexuális szokásairól. Teszttől függetlenül, az eredményt akár 20 perc után meg lehet kapni – az AATSZ-ben ilyen teszt is elérhető –, más esetekben az eredményről értesülhetünk e-mailben, vagy egy későbbi személyes látogatáson, néhány nap vagy hét után.

Milyen az élet HIV-vel?

Amennyiben a HIV+ személy betartja a terápia szabályait, a HIV-vírus nem lesz hatással mindennapjaira, illetve egészségére, így várható élettartamára sem.

További információk: http://i-base.info/wp-content/uploads/2013/05/Mellekhatasok-Side-Effects-Hungarian.pdf

Mi a kockázat a HIV-fertőzésre intravénás droghasználat, baleset, nyílt sérülés esetén?

A HIV-vírus egy rendkívül érzékeny vírus – amennyiben szabad levegőre kerül, néhány másodpercen belül elpusztul. Éppen ezért nem jelent veszélyt semmi olyan tárgy, mellyel egy HIV+ személy érintkezik.

Az intravénás droghasználat során – bár a tűn és a tűben maradt vér is veszélyforrás – nagyobb kockázat lehet a bódult állapotban történt, védekezés nélküli szexuális aktus.

Ha egy HIV+ sérül meg, figyeljünk rá, hogy úgy lássuk el, hogy rajtunk ne legyen friss, vérző sérülés – ám vegyük figyelembe, hogy reális veszélye nincs a fertőzésnek, ha a fertőzött vére szabad levegőre kerül.

Magyarországon kaphatók otthoni gyorstesztek?

Magyarországon jelenleg nem elérhetők a patikákban HIV-gyorsteszt ujjbegy vért alkalmazó tesztek. A szájüregi mintából végzett tesztek lehetnek, de nem igazán elterjedt.

Csak vérminta vételével lehet HIV-tesztet végezni?

HIV-teszt végezhető nyálminta vételével is, speciális gyorsteszttel. Ezek Magyarországon is elérhetőek.

Ki van biztonságban a HIV-fertőzés elől?

Senki és mindenki.

A HIV-fertőzés elől mindenki biztonságban van, aki kizárólag védekezéssel folytat szexuális aktust. A PrEP-kezelés alatt állók is nagy részben védettek a fertőzés ellen, ám más nemi betegségek ellen nem.

Ettől függetlenül a szexuálisan aktív életet élőknek ajánlott a háromhavonta történő szűrésvizsgálat.

Más szempontból senki nincs biztonságban, mivel a HIV nem válogat: nem néz sem nemi identitást, sem szexuális orientációt.

Megéri-e a HIV-terápia igénybevétele?

A HIV-terápia igénybevétele mindenképpen szükséges, sőt, életmentő. A terápia betartásával a HIV+ személy nem fertőzhet meg másokat, emellett a HIV-vírus nem lesz hatással sem életvitelére, sem élethosszára.

Megéri-e később elkezdeni a terápiát?

Ha valakiről kiderül, hogy HIV+, a terápiát ajánlott azonnal megkezdeni, hogy a vírus minél kevesebb kárt tegyen a szervezetben. Emellett ne feledjük, hogy a terápia által a HIV+ személy nem tud megfertőzni másokat, így környezete miatt sem éri meg várni. És nincs is semmi értelme.

Mennyibe kerül a HIV kezelése?

Magyarországon a HIV kezelése és a terápia gyógyszerei ingyenesen elérhetőek. A gyógyszereknek csupán a dobozdíját kell kifizetni, mely csupán néhányszáz forint.

Legutóbbi bejegyzések