Juan

A PrEP és a PEP

J

A dél-amerikai diák, Juan egyrészt új párkapcsolata miatt szeretett volna egy HIV-tesztet csináltatni, másrészt mivel el akarta kezdeni a PReP szedését. De mi az a PrEP és PEP, és mi közük a HIV-hez, illetve a HIV-státuszhoz?

Juan 19 éves, Magyarországon ösztöndíjjal tanuló, dél-amerikai diák. Többször járt már Sándoréknál, most is csak rutinszűrésre érkezett – eszébe sem jutott, hogy bármilyen kockázat lehet arra, hogy a teszt pozitív eredményt mutasson.

Mindenkinél, aki aktív szexuális életet él, fontos, hogy a HIV-szűrés rutinná váljon életében. A szakértők szerint ez esetben háromhavonta ajánlott a szűrés.

Ám a gyorsteszt pozitív eredményt mutatott. Ezután mindig szükséges egy laboratóriumi vizsgálat intravénásan vett vérből, mely megerősíti, vagyis verifikálja az eredményt.

Bár Juan korábban azt állította, hogy csak lányokkal létesít szexuális kapcsolatot, a vérvétel és az eredményt követő beszélgetés közben bevallotta, hogy valójában a fiúk is érdeklik.

Abszolút nem számított pozitív eredményre. Éppen egy kapcsolat elején járt, magyar partnere kérte tőle, hogy menjen el szűrésre. Juan emellett el akarta kezdeni a PrEP szedését.

A PrEP a Pre-expozíciós Profilaxis rövidítése, a HIV-fertőzés ellen védő gyógyszer. Szedésével a személy védett lesz a vírus ellen. Magyarországon magánrendelés útján lehet hozzájutni. Jelenleg államilag nem támogatott gyógyszer.

A PrEP szedése csak akkor kezdhető el, ha a páciens biztosan HIV-negatív státuszú. Ezért volt fontos Juannak is, hogy ismerje státuszát.

Hogy ennek mi az oka? A HIV kezelésére szedett gyógyszerekben található hatóanyag megtalálható a PrEP-ben is, ám a PrEP nem elegendő a HIV kezelésére. Ha a PrEP-et HIV-pozitív személy szedi, könnyen alakulhat ki rezisztencia a gyógyszerekkel szemben, mely fenyegetheti a későbbi kezelés hatékonyságát.

A PrEP testvére a PEP, mely egyfajta „esemény utáni tabletta”, neve a post-exposure prophylaxis rövidítése. A PrEP-pel szemben nem megelőzési céllal működik, hanem a megfertőződés kockázata után kell szedni, így megakadályozva a fertőzés kialakulását. A PEP szedését a kockázatos aktus után 72 órán belül kell elkezdeni és egy hónapon át folytatni.

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések