Kornél és Arnold

A meg nem talált férj

K

Kornél középiskolai tanár. Meleg férfi, ám szexuális orientációját sose tudta teljesen megélni – titkolja, hogy homoszexuális, nem csak személyisége, hanem foglalkozása miatt is. Magyarországon jobb, ha egy tanárról nem tudják, hogy meleg. Sándoréknál, a Karolina úti rendelőben tudta meg, hogy HIV-pozitív. Ezután fontos lett volna, hogy értesítse állandó partnerét, Arnoldot, ám az nyomtalanul eltűnt.

A fertőzés minden bizonnyal friss volt – egy hónapja töltött el egy estét egy cruising bárban, ahol védekezés nélkül szexelt egy másik férfival. Gyanúja szerint itt kapta el a vírust. Ezzel pedig bajba került Arnold is.

Kornél leginkább online társkeresőkön ismerkedik, ott is kép nélkül, hogy biztosan ne derüljön ki róla diákjai, munkatársai és diákjai szülei előtt, hogy a férfiakhoz vonzódik. Itt ismerkedett meg Arnolddal, akivel elkezdett találkozgatni – ám tekintve, hogy a férfi házasságban él és gyereke is van, a találkozók szigorúan csak a szexről szóltak. Védekezés nélkül.

Bár a HIV-vírust megannyi módon el lehet kapni, a legnagyobb veszélynek messze azok vannak kitéve, akik védekezés nélkül folytatnak szexuális viszonyt, akár nőkről, akár férfiakról van szó. A szexuális aktus során ugyanis könnyen keletkezhetnek sebek, amiken keresztül a vírus a szervezetbe kerülhet. Nem szabad elfelejteni, hogy az óvszer használata az orális szex során is fontos!

Ám a szexuális aktusokon alapuló kapcsolat épp elég indok volt ahhoz, hogy Kornél azonnal felkeresse Arnoldot, hogy elküldje egy szűrésre. A veszély dupla volt: miután partnere házas, így vélhetőleg arra is volt esély, hogy nem csak ő, de annak felesége is elkapta a vírust.

Arnold klasszikus MSM ember. Az MSM a „Men who has Sex with other Men” rövidítése, vagyis azokat a férfiakat jelöli, akik más férfiakkal folytatnak szexuális viszonyt. Fontos kihangsúlyozni, hogy ebbe a csoportba nem kizárólag a homoszexuális férfiak tartoznak, hanem azok, a zakár heteroszexuális férfiak is, akik nem élnek homoszexuálisként, nem vallják magukat annak és nem is közelednek romantikus módon férfiak felé, ám időnként folytatnak velük szexuális kapcsolatot. A statisztikák szerint az MSM-emberek vannak leginkább kitéve a fertőződés veszélyének.

Viszont mindketten olyan nagy erőkkel titkolóztak környezetük előtt, hogy még egymásról sem tudtak semmit. Nem tudták egymás nevét. Nem tudták egymás telefonszámát. Találkozni pedig csak Kornél lakásán találkoztak, így Kornél Arnold címével sem volt tisztában. Kizárólag online, a társkeresőn beszélgettek. Innen viszont a Arnold idő közben törölte magát, ezzel pedig megszakadt minden kapcsolat. Kornél nem tudta értesíteni a férfit az állapotáról. És nem tudta felszólítani arra sem, hogy menjen el szűrésre.

Hogy mit lehet ilyenkor tenni?

Sajnos leginkább semmit.

Titkok nélkül és biztonságos szexszel most mindenki biztonságban lenne.

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések