Nóra és Bence

Adataink és párunk védelme

N

Nóra egy hosszú párkapcsolatban tudta meg, hogy HIV-pozitív. Ezután nagyon fontos volt számára, hogy a vírust ne adja tovább párjának, Bencének.

Nóra egy vidéki nagyvárosból érkezett a rendelőbe szűrésre – gyorsteszt helyett hagyományos laboratóriumi tesztet kért. Egy e-mail címet adott meg, hogy később így tájékoztassák az eredményről. Ám amennyiben az eredmény pozitív, Sándorék mindig behívják a pácienst, hogy személyesen beszélgessenek el vele, tájékoztassák a következő lépésekről, illetve levegyék a laboratóriumi vizsgálathoz a verifikálásra szánt vért ultravénásan.

2017 óta a magyar egészségügyben is elérhető az Elektronikus Szolgáltatási Tér, melynek használatához csupán egy ügyfélkapu-regisztráció szükséges. Az egészségügyi szolgáltató részéről erre a felületre kötelező feltölteni a páciens orvosi adatait, beutalóit, illetve eredményeit. 

 

A HIV-szűrés laboreredményei – és egyéb STD-szűrések eredményei –, illetve más pszichiátriai státusz mind igen érzékeny adatok, melyek adatvédelmi szempontból külön figyelmet igényelnek. Éppen ezért Magyarországon a pácienseknek lehetősége van arra, hogy ezeket az információkat korlátozza és azokat csak az adott betegséget kezelő orvos láthassa. Ezután ezekhez az adatokhoz más egészségügyi intézmény dolgozója vagy például a háziorvos nem férhet hozzá.

 

Ez az eljárás elérhető a HIV-státusszal kapcsolatban is. Vagyis ha valaki bizonyítottan HIV-pozitív lesz, a státusza láthatóságát korlátozni tudja a felületen. Erről Sándorék a tájékoztatás során egy útmutatót is adnak. Miután napjainkban továbbra is nagy stigma övezi a HIV-et, ez továbbra is igen fontos lépés lehet.

Miután az első szűrési eredmény pozitív volt, Nórát végül be kellett hívni a rendelőbe egy újabb vérvételre. A nő partnerével, Bencével együtt érkezett, akivel már két éve élnek párkapcsolatban. Fél év után elhagyták az óvszer használatát, Nóra csak tablettát szedett, így érhetően mindketten igen feszültek voltak, hogy másfél év alatt Bence is elkapta a vírust. Ám a gyorsteszt végül negatív eredményt mutatott. Igaz, ekkor még nem lehettek biztos az eredményben, hiszen ilyen esetben szükséges egy újabb teszt, az utolsó kockázatot jelentő aktus után 28 nappal.

Nóra jól megértette állapotát. A második pozitív laboratóriumi lelet után Sándor személyesen kísérte el a kórházba, ahol a szükséges vizsgálatok után el is kezdhette a terápiát. Ám Sándor kiemeli: munkájuk itt nem szakad meg, próbálják a HIV-vel élők mentális egészségét is támogatni – éppen ezért is adja meg telefonszámát a pácienseknek.

Ezt Nóra ki is használta. Egy késő délután kereste fel Sándort, arról érdeklődve hol és hogyan lehet esemény utáni tablettát, vagyis PEP-et vásárolni, mivel védekezés nélkül feküdtek le Bencével. Ám a PEP előtt fontos tisztázni a történteket.

A HIV ellen való védekezéshez két fontos gyógyszer kapcsolódik. Az egyik a PrEP, vagyis a Pre-expozíciós Profilaxis, mely megelőzési céllal működik, vagyis szedésével az alany védett lesz a HIV-vírus ellen. Magyarországon államilag nem támogatott gyógyszer, magánrendelés útján lehet hozzájutni.

 

A másik fontos gyógyszer a PEP, vagyis a Post-expozíciós Profilaxis, mely nem megelőzési céllal működik, hanem a megfertőződés lehetősége után kell szedni, így megakadályozva a fertőzés kialakulását. A kockázatos aktus vagy tevékenység utáni 72 órában kell elkezdeni szedni.

Az esetkor Nóra már régóta terápia alatt állt, folyamatosan szedte a gyógyszereket, mely miatt a vérében lévő vírusmennyiség nem kimutatható, így nem is fertőzőképes – amennyiben éppen nincs más egészségügyi problémája vagy más nemibetegsége. Vagyis a fertőzésre az esély minimális volt.

Vagyis ha a páciens betartja a terápia minden lépését, nem kell attól tartania, hogy megfertőzi partnerét. Igaz, ha bármelyikük immunrendszere valami miatt gyengélkedik, javasolt nagyobb hangsúlyt fektetni a védekezésre. Mindezt Sándorék minden párnak elmagyarázzák, amennyiben valamelyikről kiderül, hogy HIV-pozitív. A fertőzés felfedezése után kiemelten fontos egy ilyen beszélgetés a szexuális élethez kapcsolódó kérdésekről.

Mindezt Sándor a kihangosítva mondta el, hogy ne csak Nóra, de Bencét is megnyugodjon. A beszélgetés tíz perc múlva megismétlődött. Ekkor valóban sikerült megnyugtatni a párt.

Tipikus kérdés lehet ilyen vagy hasonló esetben – például óvszerszakadás esetén – hogy a terápia alatt álló személy adhat-e néhány napra saját gyógyszeréből, egyfajta PEP-pótlásként. Ám ez szigorúan tilos. Egyrészt bár vannak megegyező hatóanyagok, de a két gyógyszer nem ugyanaz, másrészt a terápia során fontos szabály, hogy a páciens naponta, közel megegyező időpontban vegye be gyógyszereit. Ám ha másnak is ad azokból, neki nem lesz elegendő tablettája az újabb rutinvizsgálatig vagy receptírásig, ami a terápia sikerességét veszélyezteti.

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések