Roland

Az MSM-ember

R

Roland mikor eljött Sándorékhoz a rendelőbe, már tisztában volt vele, hogy HIV-pozitív. Tanácsadásra jött. Nem tudta, hogyan mondja el feleségének a hírt.

Rolandon a Mária utcai bőrklinikán végezték el a szűrést, itt tudta meg, hogy HIV-pozitív. Családos ember: felesége van, emellett egy 18 és 8 éves lánya. Az első lépés egyértelmű volt: el kell mondania a státuszát a családjának, majd utána feleségét el kell hoznia egy tesztre. Az ilyen esetekben a gyorsteszt a legegyszerűbb megoldás: más teszteknél napokat vagy heteket kell várni az eredményre, ebben a feszült helyzetben pedig megváltás lehet a csupán 20 perces várakozási idő.

Néhány nap múlva az anyag és a nagylány is megjelent a rendelőben. Az anya érthető okokból, hiszen élt szexuális életet férjével. A lány pedig meg akart nyugodni: bár megértette, hogy a vírust nem kaphatta el csupán azzal, hogy egy háztartásban élt apjával, de a tényeknél néha erősebbek a beidegződött tévhitek. Így számára is megnyugtatóbb volt a teszt. Mindkettőjüknél negatív lett a végeredmény.

Roland egy férfitől kapta el a HIV-vírust. Kitekintett házasságából.

Roland tipikus MSM ember. Az MSM a Men who have Sex with Men rövidítése és azokat a férfiakat jelöli, akik létesítenek szexuális kapcsolatot más férfiakkal. Fontos tudni, hogy ide nem csak a homoszexuális emberek tartoznak, hanem azok a férfiak is, akik bár folytatnak szexuális kapcsolatot más férfiakkal, ám nem élnek homoszexuális életmódot – vagyis nem élnek párkapcsolatban más férfiakkal és nem is közelednek feléjük romantikus jelleggel. A statisztikák szerint az MSM-emberek a leginkább veszélyeztettek HIV-fertőzés kapcsán.

A család teljes mellszélességgel támogatta Rolandot. Nem váltak el, máig boldogan élnek együtt.

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések