Tivadar

„Mert meg fog halni”

T

Tivadar nem tudta elfogadni és elhinni, hogy HIV-pozitív lehet, holott már feltehetően az AIDS stádiumban járt. Ráadásul a bürokrácia miatt nem indulhatott el a kezelése.

Tivadar már túl volt egy pozitív eredményű teszten, mikor megkereste Sándorékat a rendelőben. Korábban többször is járt már a Mária utcai bőrklinikán, különböző bőrpanaszokkal. Ott végeztek el rajta egy HIV-szűrést is, ami reaktív lett. A protokollt követve újabb mintát vettek, hogy az első eredményt egy laboratóriumi vizsgálattal is megerősítsék. Nagy volt a baj. Tivadar bőrén a kiütések nem kiütések voltak, hanem a Kaposi-szarkóma elnevezésű rákos megbetegedés bőrtumorai.

A Kaposi-szarkóma hajszálerek és az azokat bélelő laphámsejtek rosszindulatú elburjánzása a bőrön és a nyálkahártyán. A tumorok növekedés közben üregeket és alagutakat képeznek, melyek megtelve vérrel sajátos barnás színt kölcsönözve azoknak. A HIV utolsó, AIDS-stádiumának az egyik legjellemzőbb betegsége, 17.000 HIV-fertőzöttre jut egy megbetegedés. Bár a Kaposi-szarkóma bárkinél kialakulhat, korábban, a HIV-vírus elterjedése korában a „melegek rákjának” nevezték, mivel ez volt a legjellemzőbb és leglátványosabb tünete az akkor még titokzatos vírusnak. Elnevezését a magyar orvosról, Kaposi Mórrol kapta, aki először írta le a megbetegedést.

Vagyis sajnos szinte nyilvánvaló volt, hogy Tivadar valóban HIV-pozitív, ráadásul a fertőzöttsége már olyan szinten tart, hogy sürgős kórházi kezelésre van szüksége. Ám egyelőre erről szó sem lehetett – a bürokrácia szerint ugyanis muszáj volt egy második, véglegesítő eredmény a HIV-vírus jelenlétéről, ennek meglétéig nem lehet elkezdeni semmilyen kezelést.

Tivadar Sándornak azt is elárulta, hogy nem tudja elfogadni, hogy HIV-pozitív. A szexuális élete sose volt kicsapongó, ráadásul már négy éve volt állandó partnere. Mivel nem tudta elhinni a fertőzés tényét, és a második eredményre még várni kellett, egy gyorsteszt mellett döntött. Ez szintén pozitív eredményt jelzett. Miután megmutatta az előző vizsgálat eredményeit, és a klinikai papírjait a Kaposi-szarkómáról, Sándor azonnal cselekedett.

Fejléces beutalót írt, mint HIV-szűrő állomás, amihez csatolta a Kaposi-szarkómával kapcsolatos dokumentumokat, hogy azokat Tivadar mutassa be a kórházban, így pedig a kezelés azonnal elkezdődhessen. Ám nem jártak sikerrel. A kórházban ismételten közölték, hogy kezelés addig nem kezdődhetett el, míg nem volt hivatalos második eredmény – a gyorsteszt pedig jogilag nem számított annak. Vagyis bár megvolt minden bizonyíték arra, hogy Tivadar nemhogy HIV-fertőzött, de már immunrendszere is súlyosan legyengült és a legutolsó, AIDS-stádiumban jár, kezelésben nem részesülhetett.

Holott a kórházban is biztosra vették a HIV-állapot tényét. Ezt pedig embertelenül közölték. Mikor Tivadart elküldték a kórházból és mondták neki, hogy akkor jöjjön csak vissza, mikor meglesz a második lelet, mert majd be kell feküdnie. A fiú rákérdezett, mégis miért kéne befeküdnie. A választ ennyi volt: „Mert meg fog halni.”

A megállapítás mellesleg nem igaz. Bár Tivadar minden bizonnyal a HIV-fertőzöttség utolsó, AIDS stádiumában volt, a mai gyógyszerekkel ez az állapot is visszafordítható a tünetmentes állapotra, mikor a páciens nem is fertőzőképes. Igaz, a legyengült immunrendszer miatt kialakult Kaposi-szarkóma külön kezelésre szorul majd.

De Tivadar kezelése működik. Elfogadta státuszát, állapota pedig javul. És máig együtt van párjával.

Hozzószólás küldése

Legutóbbi bejegyzések